123 Sky Tower, Los Angeles + (102) 35460789
0
0.00
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Belastingvoordeel op Elektrische Scooters en Fietsen

Belastingvoordeel op Elektrische Scooters en Fietsen

Elektrisch rijden zowel per auto als per fiets wordt steeds populairder. Ook ondernemers ervaren de voordelen van elektrisch rijden. Zo hebben veel bezorgdiensten de oude vervuilende brommers ingeruild voor elektrische scooters of fietsen. Logisch, want het is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Als u als ondernemer een elektrische fiets, e-bike of elektrische scooter aanschaft, zijn er een aantal aantrekkelijke fiscale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Deze regelingen hebben wij voor u uiteengezet.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Voor een elektrische snor- of bromfietsen of scooter met een prijs van € 2.500 of meer geldt dat u 13,5% van de helft van de aanschafprijs extra mag aftrekken van uw winst. Hierdoor betaalt u minder belasting over uw winst. De elektrische fiets (fiets met elektrische trapondersteuning) komt echter niet in aanmerking voor de MIA.

Willekeurige afschrijving (Vamil)

De elektrische scooter komt voor de helft ook in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Dit houdt in dat 75% van de helft van de aanschafprijs direct kan worden afgeschreven en ten laste van de winst mag worden gebracht. Hierdoor is uw fiscale winst in het jaar van aanschaf lager en bent u minder belasting verschuldigd. De resterende waarde moet over de resterende afschrijvingstermijnen worden afgeschreven.

Om gebruik te kunnen maken van de MIA en de Vamil moet u uw investering binnen drie maanden aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Heeft u het voornemen om een elektrische snor- of bromfiets of scooter aan te schaffen? Neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen de aanmelding voor u verzorgen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Naast de MIA en de Vamil bestaat ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA geldt onder andere voor de investering in een elektrische fiets, e-bike of elektrische scooter. Het bedrag van de aftrek is afhankelijk van het totaal aantal investeringen in een jaar en bedraagt maximaal 28% van het investeringsbedrag. De KIA hoeft u niet aan te melden bij RvO.

Voorbeeld:
Stel u koopt een elektrische scooter van € 3.000 (excl. btw). In het jaar van aanschaf heeft u de volgende extra aftrekposten:

  • MIA: 50% van € 3.000 x 13,5% = €202,50
  • Vamil: 50% van €3.000 x 75% = €1.125
  • KIA: €3.000 x 28% = €840

Dat bij elkaar opgeteld is €2.167,50.

Door deze aftrekpost betaalt u minder belastingheffing. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of u een onderneming heeft in een bv en het geldende belastingtarief. Stel dat u ondernemer bent in de inkomstenbelasting en uw inkomen zit in het hoogste tarief, dan betaalt u door deze extra aftrekpost € 968 minder aan inkomstenbelasting over uw winst uit onderneming. De scooter van € 3.000 kost u dan door het belastingvoordeel € 2.032.

Gemeentelijke subsidies

Naast de fiscale subsidieregelingen kunnen ondernemers bij een aantal Nederlandse gemeenten een subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een elektrische fiets of scooter. Zo hopen de gemeenten het milieu in de stad te verbeteren.

Login

Lost your password?